Kroppen som indgangsport til sindet
Kroppens betydning
Der er efterhånden mere og mere forskning, som peger på, at vores kroppe har en stor betydning for vores mentale tilstand. Og omvendt – at vores sind også har betydning for vores fysiske tilstand. Tidligere har vi ofte set vores kroppe og vores sind som adskilte. Og det gør vi stadig i stor stil. Hvis vi har det svært psykisk, så er samtaleterapi ofte det som bliver anbefalet. Og hvis vi har fysiske problemer, så ser man isoleret på det fysiske og behandler måske med medicin, fysioterapeutiske øvelser eller andet.
Jeg er stor fortaler for, at vi ser på kroppen og sindet som en mere sammenhængende enhed og jeg håber på, at der vil komme meget mere forskning, som videnskabeligt viser os denne sammenhæng. Min store passion er at arbejde med sindet gennem kroppen. At være med til, at vise vejen for, at kroppen kan være en indgang til vores mentale sundhed og at vi gennem kroppen kan få ro på vores sind, uanset hvad vi har været eller er udsat for.
Man har længe vist, at vores tanker kan påvirke vores krop og give kropslige reaktioner. Et meget kendt eksempel er, at vores mund løber i vand, når vi tænker på mad. På samme måde kan vi via tankens kraft få hjertebanken, åndenød og føle fysisk ubehag i hele kroppen, blot fordi vi tænker på noget ubehageligt. Det er de samme mekanismer, som går i gang hos mennesker, som oplever angstanfald. Kroppen tænker sig til, at der sker noget farligt, men det er ikke virkeligheden. Modsat kan man også tænke sig til at få det rart og roligt i kroppen. Det at tænke på noget dejligt kan få vores kroppe til at blive mere afslappede og tilpasse.
Sammenhængen mellem kroppen og tankerne er meget kendt beskrevet i psykologien i den kognitive diamant. Den kognitive diamant beskriver meget forenklet, hvordan krop, tanker, følelser og adfærd hænger samme. Her ses det at tanker kan skabe en kropslig reaktion, men det kan også være omvendt. Vores krop kan også påvirke vores tanker. Og vores følelser og adfærd. Når vi skaber et godt miljø i kroppen og lærer hvordan vi kan berolige kroppen og nervesystemet, så kan vi derigennem finde vej til at få bedre mental sundhed og blive mere tilfredse og rolige i vores liv.
Der er mange måder, hvorpå vi kan bruge kroppen til at få det bedre mentalt og forskningen viser også mange forskellige sammenhænge. F.eks. er der i 2024 udgivet en metaanalyse, som viser motions effekt på depression. Her ses det at motion har særdeles god effekt på depressive symptomer og gerne motion af højere intensitet som f.eks. løb eller lignende. Et andet studie lavet af SDU viser effekten af kropsterapi på PTSD symptomer hos krigsveteraner. Resultaterne er udgivet i 2024 og her ses det at de fleste veteraner får markant færre PTSD-symptomer ved behandling med kropsterapi. Dette er blot nogle eksempler på forskning, som viser, at det at arbejde med kroppen kan være en gavnlig komponent til at få det bedre psykisk.
Det er dog ikke kun, hvis vi har en diagnose, at det er gavnligt både at arbejde med kroppen og med sindet. Det er det også for alle, som ikke har en diagnose, men måske stadig har nogle udfordringer mentalt, som der ønskes lindring for. Derfor har jeg lavet dette lille univers, hvor jeg kan dele min passion og hvor man kan blive guidet i at bruge bl.a. kroppen til at få bedre trivsel og øget tilfredshed med sit liv. Mine onlineforløb tager oftest udgangspunkt i det mentale. Hvordan vi har det og hvordan vi gerne vil have det. Et forløb vil indeholde guidning inden for kropslige øvelser, i særdeleshed yoga, meditation, vejrtrækningsøvelser og naturen. Alle er elementer, som på den ene eller anden måde påvirker kroppen og der igennem giver os adgang til at berolige vores sind og finde mere glæde.
Referencer:
https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-075847
https://www.sdu.dk/da/sif/ugens_tal/ut_11_krigsveteraner_faar_faerre_ptsd_symptomer